Letselschade fietsongeluk
Bent u slachtoffer van een fietsongeluk en heeft u letselschade opgelopen? Weet dat u uw letselschade kunt claimen. Als fietser heeft u in elke situatie recht op een letselschadevergoeding na een verkeersongeval. Zelfs als u zelf het verkeersongeluk heeft veroorzaakt of denkt te hebben veroorzaakt.
Letselverhalen staat u graag bij met gratis hulp en advies over letselschade bij een fietsongeluk. Neem contact op via de onderstaande button en kom erachter wat we voor u kunnen betekenen.
Welke letselschade kunt u claimen na een fietsongeluk?
Mogelijke kosten die u kunt verhalen op de veroorzaker van het fietsongeval zijn:
- De kosten die u maakt voor het repareren van uw fiets of het kopen van een nieuwe fiets.
- Wanneer uw kleding kapot is gegaan: het bedrag dat u uitgeeft aan nieuwe kleding.
- Smartengeld voor lichamelijke verwondingen die u hebt opgelopen.
- Kosten die u maakt voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.
- Inkomensverlies doordat u (tijdelijk) niet kunt werken.
- Pensioenverlies (in het geval van inkomensverlies).
- Smartengeld voor eventuele blijvende lichamelijke beperkingen.
- Medische kosten, bijvoorbeeld door uw eigen risico.
- Kosten voor het inschakelen van juridische hulp.
- De reiskosten die u maakt voor reizen naar het ziekenhuis.
Staat uw schadepost er niet tussen?
Neem dan contact op met LetselVerhalen. Onze ervaren experts adviseren u over de mogelijkheid om letselschade te claimen en kunnen u bovendien vaak wijzen op posten waar u zelf nog niet aan had gedacht.
“Nadat ik door een taxi werd aangereden, kon ik een maand niet werken. Doordat ik als ZZP’er werkzaam ben, betekende dit dat mijn inkomsten volledig wegvielen. Gelukkig wees LetselVerhalen mij snel op mijn rechten waardoor ik een vergoeding heb gekregen voor al het werk dat ik niet heb kunnen doen.” Annemiek uit Amsterdam
100% letselschade vergoeding na fietsongeval
Wanneer u als fietser geen schuld heeft aan het ongeval en bijvoorbeeld de automobilist de fout heeft gemaakt, dan is diegene voor 100% aansprakelijk voor de schade.
Ook een vergoeding bij eigen schuld
Als fietser heeft u bijna altijd recht op vergoeding van uw letselschade na een verkeersongeval, ook wanneer u het ongeval zelf heeft veroorzaakt.
- Een fietser jonger dan 14 jaar heeft na een verkeersongeluk altijd recht op volledige vergoeding, dus 100%, van zijn of haar letselschade.
- Een fietser ouder dan 14 jaar krijgt bijna altijd minstens 50% van zijn of haar letselschade vergoed, zelfs wanneer de fietser schuldig is aan het verkeersongeval. Van alle onkosten die u maakt kunt u dus minstens de helft terugvorderen op uw tegenpartij.
Wanneer onduidelijk is wie schuld heeft aan het fietsongeluk
In dit geval moet in evenredigheid worden afgewogen wie voor hoeveel procent aansprakelijk is. Dankzij de jarenlange ervaring van onze letselschadejuristen kunnen wij deze juridische discussie voor u voeren.
Fietser is: |
Auto is: |
Uw recht op vergoeding is: |
niet fout |
wel fout |
100% |
wel fout |
wel fout |
50% – 100% |
wel fout |
niet fout |
0% bij overmacht |
wel fout |
niet fout |
50% – 100% in alle andere gevallen |
jonger dan 14 jaar |
wel fout of niet fout |
altijd 100% |
Fietsers jonger dan 14 jaar
Voor deze groep geldt bij een aanrijding door een motorrijtuig de 100%-regel. Deze is door de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) ontwikkeld in het arrest Ingrid Kolkman. Met uitzondering van overmacht dient de door deze jongeren geleden schade voor 100% te worden vergoed door de aansprakelijke bestuurder. In de praktijk gebeurt dit rechtstreeks via de aansprakelijke WAM- verzekeraar, op grond van artikel 6 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.
Deze 'voordeelregel' geldt dus niet als er sprake is van overmacht: er moet dan sprake zijn van opzet of daaraan grenzende roekeloosheid van het slachtoffer onder veertien jaar. Gezien de strenge vereisten (door de Hoge Raad gesteld in het arrest Marbeth van Uitreg) is een overmachtsberoep slechts zelden succesvol.
Fietsers ouder dan 14 jaar
Voor verkeersslachtoffers van veertien jaar en ouder geldt bij een aanrijding door een motorrijtuig de door de Hoge Raad in het arrest IZA/Vrerink ontwikkelde 50%-regel. Met uitzondering van overmacht wordt in elk geval de helft van de geleden schade altijd vergoed. Voor het meerdere vindt een verdeling plaats, al naar gelang de gedragingen van bestuurder en slachtoffer aan het ontstaan van de schade hebben bijgedragen.
Billijkheidscorrectie
Hierbij speelt ook de zogenaamde billijkheidscorrectie een rol. Die bepaalt hoe de andere helft van de schade tot afwikkeling komt. Een volledige schadevergoeding is daarbij zeker denkbaar, afhankelijk van de omstandigheden van het ongeluk. Overmacht kan worden ingeroepen bij opzet of daaraan grenzende roekeloosheid. Fouten van andere weggebruikers zijn hierbij slechts van belang indien ze zo onwaarschijnlijk waren dat daarmee in redelijkheid geen rekening gehouden kon worden.
Fietsongeval met een tram
Bij botsingen met een tram wordt de 50%-regel analoog toegepast. Anders dan bij botsingen met motorrijtuigen geldt daarvoor dan niet artikel 185 van de Wegenverkeerswet, maar de algemene basis van de onrechtmatige daad in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek.
Welke letselschade kan ik claimen na een fietsongeluk?
Na een fietsongeluk heeft u vaak te maken met materiële en immateriële schade. Onder de kosten van materiële schade verstaan we bijvoorbeeld het laten repareren van uw fiets of het kopen van nieuwe kleding. Immateriële kosten noemen we ook wel smartengeld. Bent u door een fietsongeluk niet meer in staat om uw favoriete sport te beoefenen? Dan heeft u in veel gevallen recht op smartengeld.
Gratis rechtshulp na fietsongeval
Doordat de veroorzaker van het letsel ook uw juridische bijstand moet vergoeden, zijn de werkzaamheden die wij voor u uitvoeren voor u gratis. Zelfs wanneer u zelf het ongeluk heeft veroorzaakt, hoeft u deze kosten soms niet zelf te betalen. De ervaren juristen van Letselschade nemen voor u het gehele proces van letselschade claimen uit handen en zorgen voor een maximale vergoeding. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Contact opnemen met Letselverhalen
LetselVerhalen voorziet u van advies en helpt u bij het claimen van een vergoeding bij de veroorzaker van het fietsongeluk. Via onderstaande button neemt u direct contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wilt u graag het verhaal lezen van andere slachtoffers? Kijk dan eens bij de verhalen op de website.